« Octombrie 2019 »

Cele mai citite comunicate

19 Sep 2019
Citit de 23 ori

COMUNICAT DE PRESĂ: A fost lansat proiectul "INOVA SES Nord-Vest"

header INOVA
Proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Titlu proiect: "INOVA SES Nord-Vest"
Axa prioritară 4: Incluziunea socială și combaterea sărăciei
Obiectiv Specific (O.S.) 4.16: Consolidarea capacității întreprinderilor de economie socială de a funcționa într-o manieră auto-sustenabilă
Beneficiar: 3 ART SRL/ Contract POCU/449/4/16/126562

S.C. 3 ART S.R.L., în parteneriat cu Asociaţia Standarde pentru Baia Mare, anunţă lansarea unui nou proiect în domeniul economiei sociale, cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.

Proiectul se numeşte „INOVA SES Nord-Vest” şi vizează înfiinţarea şi dezvoltarea întreprinderilor sociale la nivelul Regiunii Nord-Vest (judeţele Maramureş, Satu Mare, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Sălaj şi Bihor). Obiectivul general al proiectului îl reprezintă promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei şi a oricărei forme de discriminare, şi consolidarea capacităţii întreprinderilor de economie socială de a funcţiona într-o manieră auto-sustenabilă prin formare antreprenorială pentru 138 de persoane care doresc să înfiinţeze întreprinderi sociale în Regiunea Nord-Vest, dezvoltarea unui număr de 16 de întreprinderi sociale cu profil non-agricol şi crearea a minim 64 locuri de muncă.

Valoarea totală a proiectului este de 8.946.377,52 lei, din care valoarea confinanţării UE reprezintă 7.541.978,52 lei. Din aceştia, peste 2.400.000 lei vor fi alocaţi înfiinţării unui număr de 16 întreprinderi sociale, dintre care 6 vor fi localizate în mediul rural. Prin aceste 16 întreprinderi sociale vor fi înfiinţate minim 64 de locuri de muncă. Întreprinderile sociale (structuri de economie socială – SES-uri) sunt o soluţie de viitor, sustenabilă pentru a combate sărăcia, a crea locuri de muncă incluzive, destinate personelor care aparţin categoriilor defavorizate.

Proiectul vine să răspundă nevoilor regiunii, şi pune accent accent pe necesitatea înfiinţării întreprinderilor de economie socială, pe rolul esenţial al educaţiei şi formării noilor generaţii de întreprinzători, pe cultivarea spiritului antreprenorial în domeniul social, având prevăzute măsuri specifice pentru formarea, consilierea şi asistarea persoanelor care urmeaza să-şi înfiinţeze propria afacere în antreprenoriatul social. În urma participării la programul de formare antreprenorială, grupul ţintă de 138 de persoane – format din şomeri, persoane inactive (inclusiv studenţi), persoane angajate – va dobândi cunostintele necesare pentru a se putea integra/ reintegra pe piaţa muncii şi/ sau pentru a deveni întreprinzător în economia socială.

Astfel, un efect pozitiv pe termen lung, generat de proiect, îl reprezintă scăderea ratei şomajului şi creşterea ratei de ocupare la nivelul Regiunii Nord-Vest, prin îmbunătăţirea pregătirii şi competenţelor ce asigură o integrare pe termen lung pe piaţa muncii, şomerii şi persoanele inactive devenind persoane active, ocupate, cu risc redus de a fi excluse în viitor. De asemenea, persoanele care au un loc de muncă şi doresc să înfiinţeze o afacere în economi socială, vor dobândi cunostinţele, competenţele şi abilităţile necesare demărării unei afaceri si creării unor noi locuri de muncă.

Întreprinderile sociale înfiinţate vor oferi şansa ocupării pentru persoanele marginalizate, persoanele vulnerabile care necesită sprijin şi protectie şi care sunt supuse discriminării zilnice.

Proiectul „INOVA SES Nord-Vest” se derulează pe parcursul a 36 de luni, între august 2019-iulie 2022 şi este implementat de către S.C. 3 ART S.R.L. şi Asociaţia Standarde pentru Baia Mare.

Date de contact:

S.C. 3 ART S.R.L. – Beneficiar